Stabiele nulgeleider voor een geconnecteerde wereld

Tijdens de eerste editie van Rexel on Track presenteert EREA slimme transformatoren die het probleem van de nulgeleider oplossen.

Met Rexel on Track introduceert groothandel Rexel een heel nieuw beursconcept. Partner-leveranciers van Rexel stellen op woensdag 31 mei op het racecircuit Jules Techeny in het Waalse Mettet hun meest recente ontwikkelingen voor. Ook EREA voelt zich volledig thuis in het thema ‘Smart & Connectivity’.

EREA focust zich met name op transformatoren die gebruikt kunnen worden in HVAC (heating, ventilation & air conditioning) en laadpalen voor elektrische wagens. Beiden hebben namelijk een stabiele nulgeleider nodig om een goede werking en optimale veiligheid te garanderen.

Scheidingstransfo creërt nulgeleider

Stopcontacten thuis hebben een aardingspin en twee gaten, de stroomvoerende geleiders. In het ideale geval is er tussen de aardingspin en een van de twee stroomvoerende geleiders, namelijk de nulgeleider, geen spanningsverschil. Maar op verschillende plaatsen in België bestaat het elektriciteitsnetwerk uit 3x230V. In zo’n driefasen net worden twee fases gebruikt om 230V spanning te krijgen. De nulgeleider ontbreekt maar sommige apparaten hebben die wel nodig als stabiele referentie.

Maar ook wanneer er wel een nulgeleider aanwezig is, is dat nog geen garantie voor een goede werking. Als stroom een lange afstand moet afleggen van de centrale tot bij jouw huis kan hij onderweg stroomvoerend worden. Dat is nog frustrerender: soms werkt je apparaat wel, soms niet.

Gelukkig kunnen transformatoren een oplossing bieden om een stabiele nulgeleider te creëren. Een bekende toepassing van transformatoren is het aanpassen van spanningen. Daarnaast kan een scheidingstransformator een nieuw netstelsel vormen. Als je aan de uitgang van de transformator één van de twee draden (fasen) aan de aarde legt, krijgt je apparaat alsnog de noodzakelijke betrouwbare nulgeleider.

Meer weten over onze transformatoren voor HVAC en laadpalen? Ontdek ons aanbod in onze online catalogus of op onze stand op Rexel on Track. Bezoekers dienen zich vóór woensdag 24 mei online in te schrijven via de website.

Recente Artikelen