Hoe maak ik een ster- of driehoekschakeling?

Ontdek hier hoe je een ster en driehoekschakeling maakt.

De drie wikkelingen van onze driefasen transformatoren zijn nog niet gekoppeld met elkaar. Zo kies je zelf het schakelschema in functie van je toepassing. Ontdek hier de verschillende opties.

Een transformator heeft steeds twee zijdes: de ingang of primaire zijde (PRI) enerzijds en de uitgang of secundaire zijde (SEC) anderzijds. Aan beide zijden kun je bovendien kiezen uit twee schakelingen: ster (Y) of driehoek (Δ). Dat geeft vier verschillende schakelschema’s: 

Hoe kan ik dat zien aan de transformator?

Om je te helpen met het maken van de correcte verbindingen, staan de verschillende opties ook aangegeven op het etiket op de EREA-transformator. Links staan de mogelijkheden voor de primaire zijde, rechts voor de secundaire zijde. Telkens zijn ook de stromen (in Ampère, A) toegevoegd. De nieuwe verbindingen zijn aangeduid met stippellijnen.

BELANGRIJK: Maak bij de sterschakeling ook zeker het sterpunt (de nulgeleider of neuter): aangeduid met N. Dit doe je door de kleine letters x-y-z (primaire zijde) en/of u-v-w (secundaire zijde) met elkaar te verbinden.

Onze driefasen scheidingstransformatoren zijn beschikbaar in zowel de ‘classic’ SPT versie als in de energie-efficiënte SPT/BTE versie.

En hoe zit het dan met de SPT /D?

In de gewone SPT reeks is enkel 230V in driehoek mogelijk. Bij de SPT /D scheidingstransformator koppelt EREA de primaire zijde echter steeds in een driehoek 400V, zonder nulgeleider. Dit is met name handig wanneer een 3x400V - IT netstelsel beschikbaar is. 

Uiteraard heeft EREA op deze transformatoren een aangepast etiket voorzien. Zo zie je onmiddellijk dat de primaire zijde reeds in driehoek geschakeld is. Er staan dan ook alleen stippellijnen bij de secundaire zijde.

Net zoals bij de SPT en SPT/BTE transformatoren is ook de SPT /D beschikbaar in een energie-efficiënte versie, namelijk de SPT /D /BTE reeks. 

Download hier onze uitgebreide white paper over de verschillende aansluitschema’s.

Toch nog vragen over ster- of driehoekschakelingen?

Contacteer ons gerust

Recente Artikelen