Een EREA-scheidingstransformator gebruiken in huishoudelijke toepassingen?

Ja, het kan! Dat bewijst deze specifieke case: Een scheidingstransformator gebruiken voor een warmtepomp.

Om je elektrische installatie correct uit te voeren - en groen licht te krijgen van het elektrisch keuringsorganisme - moet je op het volgende letten:

  • Gezien er aan de secundaire kant van de scheidingstransformator een nieuw elektrisch netstelsel ontstaat (elektrische scheiding) moet er opnieuw beveiligd worden aan de secundaire zijde.
  • Ook de aarding van de secundaire mag niet vergeten worden.

De oplossing

Voor en na de transformator is een differentieel geplaatst met de nodige afzekeringen en het nulpunt van de secundaire is geaard. Met als resultaat: een TN-S elektrisch net én groen licht voor de scheidingstransformator.

Kortom, een EREA-scheidingstransformator in huishoudelijke toepassingen kán. Als het nulpunt van de secundaire geaard wordt en er na de transformator een differentieel geplaatst wordt en de nodige afzekering.

Bekijk het schema hoe je een scheidingstransformator gebruikt in huishoudelijke toepassingen.

Kan het ook anders?

Ja. Als geen elektrische scheiding nodig is: Neem een spaar- of autotransformator. Deze heeft geen gescheiden wikkelingen. Met als voordelen:

  • goedkoper en
  • je bouwt geen nieuw elektrisch net op aan de secundaire kant met als gevolg: geen extra differentieelschakelaar nodig.
  • Het sterpunt (bij een spaartransformator) mag niet geaard worden. Vind hier het schema met een spaar- of autotransformator

Vragen over deze case?

Geef ons een seintje. We staan voor je klaar.

Recente Artikelen