AREI artikel 104: isolatiebewaking voor vitale stroomkringen

AREI artikel 104: isolatiebewaking voor vitale stroomkringen

Een van onderwerpen die in 2013 in het artikel 104 van het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) werden aangepast, is de beveiliging van vitale stroomkringen. Die zijn namelijk cruciaal bij de evacuatie in geval van brand. Daarom mogen ze bij een eerste isolatiefout niet automatisch uitgeschakeld worden. Differentieelstroomschakelaars zijn dus niet toegelaten.

Om aan deze eis te voldoen, worden voor vitale stroomkringen vaak IT-netstelsels toegepast. Zo’n netstelsel is zwevend opgebouwd. Dat betekent dat de geleiders geen enkele verbinding hebben met de aarding. Bij elk IT-netstelsel hoort verplicht een isolatiebewakingstoestel, dat een isolatiefout zal detecteren en hiervan een melding geven.

EREA is met het Italiaanse bedrijf DOSSENA een samenwerking aangegaan en biedt nu voor elke toepassing een volledige sleutel-op-de-deur oplossing aan in de vorm van de gepaste scheidingstransformator met het bijhorende isolatiebewakingstoestel. Omdat een vitale stroomkring continu werkt, raden we energiezuinige Blue e³-transformator aan. Om in een complexere installatie fouten op een efficiënte manier op te sporen, is er een mogelijkheid om een zoekscansysteem voor isolatiefouten te integreren.

Meer weten over vitale stroomkringen?

Download hier onze whitepaper, met technische info en oplossingen.

Toch nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren voor meer uitleg.

Recente Artikelen

Installateurs komen het regelmatig tegen: elektriciteitsnetten waar geen nulpunt aanwezig is of waar het spanningsverschil tussen het nulpunt en de aarding te groot is, waardoor bepaalde toestellen niet werken. Denk maar aan laders voor elektrische wagens bijvoorbeeld. In deze gevallen wordt met een transformator een (nieuw) nulpunt gecreëerd. In dit artikel ontdek je antwoorden op de meest gestelde vragen. Met praktische voorbeelden.

Voor een klant in de energiesector slaagden we erin om binnen de 4 weken een transformator volledig op maat te ontwikkelen. Uiteraard conform de strenge veiligheidsnormen en elektrotechnische vereisten. Deze productietijd maakt deel uit van een concreet 10-stappenplan.