Nooit meer schrik voor de inschakelstroom

Nooit meer schrik voor de inschakelstroom

Om er voor te zorgen dat een zekering niet afslaat door de inschakelstroom bij een transformator, is de dimensionering van groot belang. Ontdek hier hoe je het juiste type kiest en welke andere oplossingen EREA aanbiedt.

Bij de inschakeling van een transformator wordt gedurende een fractie van een seconde een hoge stroom uit het net getrokken. Dit fenomeen is zo snel weer voorbij dat het geen opwarming in de bekabeling veroorzaakt. Toch kan de inschakelstroom ervoor zorgen dat een zekering die niet optimaal gedimensioneerd werd, afschakelt.

Oplossing 1: zekeringen

De eerste optie om dit te voorkomen is het kiezen van de juiste zekeringen of automaten, die de bedrading van de installatie beschermen. Een automaat van het type D of een aM-smeltveiligheid kunnen een hogere inschakelstroom verwerken. Neem een zekering waarvan de stroom het dubbele is van de maximale primaire lijnstroom van de transformator. Zo zal deze zelfs in de moeilijkste omstandigheden standhouden.

Eventueel kan ook een C-automaat (of een gG-smeltveiligheid) toegepast worden. Om een bedrijfszekere installatie te garanderen zal hier echter een hogere nominale waarde gekozen moeten worden. Gevolg: een hogere kopersectie en dus ook een hogere kost.

In de EREA catalogus vindt u tabellen terug met aanbevolen zekeringen. Blader naar pagina 20 voor monofasige transformatoren en naar pagina 6 en 7 voor de driefasige transformatoren.

Oplossing 2: inschakelstroom verkleinen: transfo-IRC

Voor toepassingen waar de hogere inschakelstromen niet haalbaar zijn, biedt EREA ook oplossingen om de inschakelstroom te verkleinen. Enerzijds kunnen we elke standaard transformator bouwen ‘op lage inductie’. Deze transformatoren kunnen ingeschakeld worden met een niet-overgedimensioneerde C-automaat. Keerzijde van de medaille is echter dat de transformatoren groter, zwaarder en duurder zijn.

In de standaard EC- en ECT-reeksen van EREA bestaan momenteel 3 monofasige inschakelstroomarme (EC) transformatoren en 3 driefasige modellen (ECT). De vermogensrange van deze transformatoren is afgestemd op het laden van elektrische voertuigen.

Oplossing 3: inschakelstroom verkleinen: IRC module

Een tweede manier om de inschakelstroom te verkleinen, is door een standaardtransformator te combineren met een inschakelstroombegrenzer (IRC).

Meer informatie over de afzekering van transformatoren

Download hier onze whitepaper 'Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator'.

Recente Artikelen